March 6, 2020

Kada kupujete nekretninu uvek pred sobom imate puno pitanja. Postoji mnogo stvari koje su uključene u vašu odluku o kupovini i nekada je teško razumeti sve korake u tom procesu. Neki koraci su manje bitni dok su drugi od esencijalnog značaja i imaju dominantan uticaj. Jedan od tih važnih koraka je i odabir lokacije.

Pitajte bilo kog iskusnog agenta za promet nepokretnosti koje tri stvari je bitno da poseduje nekretnina, i verovatno ćete dobiti odgovor da su to: lokacija, lokacija i… lokacija.

I zaista je tako. Kupovina nekretnine na dobroj lokaciji se uvek pokaže kao ispravna odluka i kao solidna dugoročna investicija.

Često kupci prave grešku i fokusiraju se samo na stanje i opremljenost objekta koji kupuju. To svakako jesu bitni elementi u procesu odlučivanja, ali verujte nam, stanje i opremljenost brzo postanu nebitni ako lokacija objekta ne odgovara vašim potrebama.

Stanje stana ili kuće se može izmeniti. Opremljenost, uređaji u stanu, kao i karakteristike stana takođe. Ono što se ne može promeniti je lokacija.

Dobra lokacija donosi dugoročne prednosti

Znate i sami da cenu uglavnom definiše odnos ponude i potražnje. Nema puno nekretnina na dobroj lokaciji i one se brzo rasprodaju. To znači da dobra lokacija vremenom uvećava vrednost vaše nekretnine, dok loša lokacija utiče na njen brzi pad. Izbor lokacije je zbog toga bitan, ako razmišljate da u budućnosti prodate nekretninu.

Dobar agent za nekretnine će raditi u vašu korist tako što će vam savetovati da kupite nekretninu u nešto lošijem stanju, ali u najboljem delu grada, na odličnog lokaciji. Zašto je to dobar savet? Jednostavno, mala dodatna ulaganja u prepravke i adaptaciju tog stana vam na srednji i duži rok daju najbolji povraćaj investicije.

Lakše ćete prodati, jer je objekat na dobroj lokaciji. Takođe, ta lokacija će privući druge sadržaje poput tržnih centara, restorana i trgovinskih lanaca što takođe uvećava vrednost vaše imovine.

Zamislite samo da ste kupili savršeno opremljenu nekretninu u lošem kraju, na lokaciji odakle se svi povlače, i koja nema perspektivu u budućnosti. Čak i da oborite cenu drastično, opet ćete teško prodati vaš stan ili kuću na toj lokaciji.

Dobar način za procenu vrednosti nekretnine je da potpuno eliminišete iz vaše računice stanje samog objekta već da posmatrate lokaciju, prostor i zemljište na kojoj se nekretnina nalazi. Tako ćete imati dobru predstavu prave vrednosti nekretnine. Ovo naravno ne mora da bude jedino pravilo kojeg će treba držati, ali je dobar indikator.

Kakva je situacija u Crnoj Gori?

Ako govorimo o regionima onda Crnu Goru možemo podeliti na obalu, centralni region i severni region.

Naravno, ovo je geografska podela. Mi koji se bavimo nekretninama volimo da izvršimo podelu prema tržišnim regionima i tada imamo sledeće:

Svaki od ovih regiona ima svoje specifičnosti, prednosti i mane, u zavisnosti od vaših želja i potreba. Naravno, kupcima su najinteresantnije nekretnine na primorju i na njihovu sreću većina gradova pruža odlične lokacije i investicione potencijale.

Obala

Obala je dužine do 300km (293km da budemo precizni) i na tom prostoru možete naći veliki broj nekretnina, od luksuznih do onih koji su u resort kompleksima.

Većina gradova je doživela ekonomski rast u poslednjih 10 godina i trend modernizacije i razvoja se predviđa i za naredni period.

Najpopularnije lokacije su u gradovima KotorTivatHerceg Novi, kao i na Budvanskoj rivijeri.

Centralni region

Centralni region čini kontinentalna oblast u kome su administrativni, ekonomski i kulturni centri Crne Gore. Najznačajniji gradovi su Podgorica, Cetinje i Nikšić. Ovi gradovi takođe doživljavaju svoj preporod i rast i odlična su lokacija za sve one koji možda ne žele da kupe nekretninu na moru ili planini.

Planine Crne Gore

Crna Gora ima bogat planinski potencijal, od planina koje su cele godine prekrivene snegom do onih sa velikim brojem jezera, prostranim livadama i zelenilom. Zapravo, skoro 90% teritorije Crne Gore je u planinama tako da ćete lako naći baš onaj tip koji vama odgovara.

Kako oceniti lokaciju i na šta obratiti pažnju?

Do sada ste pročitali zašto je lokacija bitna i koje sve oblasti u Crnoj Gori postoje, ali hajdemo sada da vidimo šta su sve elementi koji čine neku lokaciju dobrom ili lošijom. Ako imate sreće da vaša nekretnina obuhvati sve ove elemente onda se naišli na objekat koji će biti odlična kupovina.

Gledajte par godina unapred

Greška je da samo analizirate trenutno stanje lokacije. Stvari se stalno menjaju i ono što je danas ne mora da znači da će biti i sutra. Analizirajte lokaciju i deo grada tako što ćete se raspitati da li se tu planira dalja modernizacija i izgradnja ili je to prostor odakle ljudi odlaze.

Pokušajte da ustanovite da li će se u budućnosti na toj lokaciji graditi škola, šoping centar, kulturni centri i sadržaji koji će podići kvalitet života.

Pogledajte okolo i vidite da li se nekretnine renoviraju i da li se grade novi objekti. Sve su to indikatori da će se ta lokacija u budućnosti dodatno razvijati, što održava ili podiže vrednost vaše nekretnine.

Odaberite bezbedan i siguran kraj

Najmanje vam treba da kupite nekretninu u kraju koji ima problema sa reputacijom. Srećom skoro cela teritorija Crne Gore je potpuno bezbedna i stopa kriminala je izuzetno niska. Gradovi Crne Gore nemaju problem preterane imigracije, formiranja zatvorenih komuna i delova grada kao što je danas slučaj u većini evropskih gradova. Deca i odrasli se slobodno kreću u svim delovima grada, i bezbednost i sigurnost su generalno na veoma visokom nivou.

Ocenite kakva je dostupnost popularnih sadržaja na toj lokaciji

Da li se u blizini nalazi medicinski centar, apoteke, trgovine, pijace, restorani ili škole? Da li ćete morati svaki dan da prelazite velike distance od vaše nekretnine do nekih od ovih sadržaja ili se sve navedeno nalazi u blizini? Možda vam neki od tih sadržaja sada nisu od velike važnosti, ali se zapitajte da li će se u skorijoj budućnosti stvoriti potreba za njima.

Orijentacija i pogled

Ovo je posebno interesantno kupcima nekretnina na moru i na planinama. Malo toga podiže kvalitet ambijenta kao širok pogled koji se pruža na more. Možda vama ovo nije od primarnog značaja, ali drugim kupcima može biti važno što vam daje veće šanse da brže prodate nekretninu ako se na to odlučite u budućnosti. Kupovina nekretnine iz koje se pruža panoramski pogled je uvek dobar izbor.

Dobra saobraćajna povezanost

Naravno, ovde ne mislimo da kupite nekretninu tik uz magistralu, železničku stanicu ili uz aerodrom. To ne predstavlja baš dobru odluku, jer će nivo buke biti iznad proseka. Ovde pre svega mislimo na to da je vaša nekretnina relativno blizu ovim sadržajima. Zavisno od vašeg načina života i potreba procenite da li vam je potreban lakši pristup javnom prevozu, kao i značajnim regionalnim putevima i prema tome ocenite da li je lokacija optimalna.

Mogućnost izdavanja

Mnogi kupuju nekretnine sa namerom da ih odmah ili u perspektivi stave na izdavanje. Ovo je posebno popularno na primorju. U ovim slučajevima morate obratiti pažnju ne samo na stvari koje su vama potrebne na toj lokaciji već i na sve ono što će vaši gosti želeti.

Finalni zaključci

U svetu nekretnina od 1926. postoji fraza “lokacija, lokacija, lokacija”, koja je prvi put spomenuta u jednom članku New York Times-a. Lokacija je jedan od presudnih faktora u odabiru nekretnine. Karakteristike lokacije nisu strogo subjektivne, već postoji definisan set parametara koji se uzimaju u obzir. Pristupite ocenjivanju lokacije objektivno i analitično. Cene nekretnina na tržištu se stalno menjaju i pametan pristup prilikom kupovine će učiniti da napravite dobar korak i u dužem roku ostvarite rast vaše investicije.

Naši agenti imaju dugogodišnje iskustvo u prometu nekretnina u Crnoj Gori, poznaju ekonomske i društvene trendove i u svakom trenutku vam mogu pomoći da kupite idealnu nekretninu u Crnoj Gori prema vašim zahtevima i željama.