January 31, 2020

Kada pomislite na Kotor, prvo što vam padne na pamet je bogata kultura, naš Stari grad, UNESCO, tradicije i legende. Kotorska pijaca nije izuzetak, i ona ima dugu i zanimljivu priču.

Pijaca u Kotoru prvi put se pominje već u prvoj polovini XV. vijeka, kada je održana u nedelju na trgu ispred Svetog Tripuna. To je otežalo održavanje redovnih liturgijskih obreda, pa je kotorski biskup Marin Contareno zabranio nedjeljno pijačno okupljanje i odložio ga za subotu, što je ostala tradicija do danas. Mjesto gdje je bila pijaca se mijenjalo i unutar gradskih zidina. Tako, nazivi nekih trgova nose imena poput Pijaca od brašna, Pijaca od mlijeka, Pijaca od salate, a uz rijeku Škurdu na sjevernoj strani grada, izvan zidina, nalazila se crnogorska pijaca, ali mnogo kasnije.

Tek nakon 1900. godine, pijaca se preselila izvan grada, smještena uz zidove, blizu glavnog ulaza.

Lokalna uprava kupila je prostor između dva bastiona, bastion Corner i Valier, 1901. od austrijske uprave, potom je lokalnoj upravi bilo potrebno četiri godine da presele pijacu izvan gradskih zidina na lokaciju na kojoj se i danas nalazi. I tako, pijačni život u Kotoru postoji već više od 100 godina.

Da bismo ilustrirali iskustvo na kotorskoj pijaci i njegovu važnost za život grada, predstavljamo vam izlomak iz knjige Ive Stjepčevića „Vodič kroz Kotor“ koju je 1926. izdala “Bokeška štamparija Kotor“.

U knjizi se kaže – “Izlazeći iz grada na obalu, putnik treba obratiti pažnju na gradsku pijacu, koja se nalazi na južnim bočnim vratima, između bastiona Valier i Corner (nazivi mletačke providure, sagrađeni 1905. i podijeljeni u tri dijela za prodaju voće, riba i mesa. Pijaca na obali, koja počinje nedaleko od gradskih vrata, održava se utorkom, četvrtkom i subotom, gdje dolaze mještani primorskih gradova i obližnjih crnogorskih sela. Dok mještani sa primorja prevoze sve vrste robe, na ljeto, posebno voće, crnogorci uglavnom prodaju ljetne proizvode sir, krompir, kupus, dimljenog krapa, tradicionalnu ribu iz Skadarskog jezera) “, rekao je Ivo Stjepčević u svojoj knjizi” Vodič kroz Kotor “.

Do danas se malo toga promijenilo. U ranim jutarnjim satima proizvođači i trgovci iz Grblja, Dragalja, Krivošija, Njeguša, Bara, Ulcinja … dolaze na kotorsku pijacu, postavljaju svoje štandove za naporan dan koji slijedi.

Pijačni dan u Kotoru nalikuje malom festivalu na kojem se susreću mještani, turisti i svježa organska hrana.

Do danas možete pronaći povrće i voće uzgojeno u obližnjem Grblju, ribu ulovljenu u Kotorskom zalivu, maslinovo ulje iz Bara i još mnogo toga. Dođite i doživite ovu tradiciju svakog dana na kotorskoj pijaci, osim nedelje.