November 12, 2019

Uz pozitivne efekte koje su nam donijele velike investicije i luksuzni rizorti 

Autor: Kieran Kelleher, Osnivač kompanije Dream Estates Montenegro

Dream Estates Montenegro (Savills Montenegro) postoji u Crnoj Gori već punih 15 godina. Pored 500 uspješnih, ostvarenih prodaja kojima se možemo pohvaliti, naša kompanija je pružila veliki broj savjetodavnih usluga vodećim investicionim projektima Crne Gore – Porto MontenegroPortonoviLuštica Bay i već najavljenom Ritz Carlton Montenegro. Ova usluga obuhvata savjete iz domena tržišta nekretnina, master planova, finansijske fizibiliti studije, najavljivanje hotelskog Brenda i mnogo toga još.

U ovom jedinstvenom blogu podijelićemo sa Vama naše znanje iz oblasti nekretnina I tržišta nekretnina I otkriti koje su to Top 3 lokacije za investiranje u Crnoj Gori. Nećemo govoriti o novo izgrađenim projektima, ali ćemo se svakako osvrnuti na sve pozitivne uticaje koje su nam donijeli.

Kada nas klijent posjeti, glavno pitanje je GDJE DA INVESTIRAM U CRNOJ GORI UZ:

  • a)Sigurno vlasništvo
  • b)Veći povrat sredstava
  • c)Isplativ iznos rente
  • d)Savršeno mjesto gdje mogu doć I sam da uživam?

Mi izvadimo kartu crnogorskog primorja i nacrtamo dvije linije. Jednu kod Petrovca I drugu kod Budve.

Karta crnogorkog primorja

Od Petrovca južno kažemo – ZABORAVITE! Previše građevina bez dozvole za izgradnju, loš kvalitet turizma, loša infrastruktura (nekada bez priključka za vodu I kanalizaciju), slab odziv na preprodaju I ova regija jednostavno ne odražava potrebe naših klijenata. Osim Soho City projekta u Baru, ova regija ne ispunjava gore pomenute uslove.

Zatim se pomijeramo ka Budvi. Slažemo se, ona je po ukusu nekih ljudi, ali ne svih. Budva je previse izgrađena, kao što možete da vidite na slici, a u planu je još mnogo projekata, bučna, veoma natrpana ljeti I privlači mlađe turiste sa oskudnim budžetom. Ovo je definitivno mjesto koje se ne zaobilazi kada je riječ o noćnom provodu, tranzitno mjesto ali I dalje ne lokacija koja odgovara zahtjevima naših klijenata. Šta više, klijenti koji su uz našu pomoć kupili nekretninu u Budvi prije 10 godina je sada prodaju I povlače se u Top 3 lokacije za investirati – gdje su naši klijenti promijenili životni stil I sada žele mirnije mjesto sa istorijom I kulturom. Kao što znamo, Budvi predstoji još mnogo gradnje I još manje zelenim površina prema prostornom planu. Saobraćaj je takođe izazov. Parking još veći. Rente su slabe, prevelika ponuda apartmana sa 3 zvjezdice obara cijenu po noćenju. Novi projekat kao što je Mia Budva će u potpunosti promijeniti izgled koji Budva sada posjeduje. Ananti Resort je takođe postavio nove standard, ali za sada ne vidimo veliki povrat investicije jer naši klijenti nisu zainteresovani za prostor koji je pretrpan zgradama I podložan ljetnjem haosu.

 Budva – nije po svačijem ukusu!

Zatime se na našoj mapi krećemo ka Zalivu kojeg grase 5 zvjezdica (zlatni trougao koji povezuje Herceg Novi, Tivat I Kotor) I naše TOP 3 Lokacije za Investiranje u Crnoj Gori.

U narednih 5-7 godina, €3.5 milijardi će biti investirano u rezorte koji se nalaze u našem zlatnom trouglu (primjer toga je Porto Montenegro koji će nastaviti da se širi). Ova regija će u budućnosti profitirati veliki dio od izgrađenih rezorta. Ukoliko možete sebi da priuštite, kupite jedan od apartmana u oviru novih projekata. Međutim, ovdje ćemo se samo osvrnuti na priču o novi projektima I kakvu koristi su donijeli sa sobom. Porto Montenegro i the Regent Hotel, Luštica Bay i The Chedi Hotel, Ritz Carlton Montenegro, Four Seasons Blue Horizon, Portonovi i One&Only Hotel- su samo neki od novih investicija koje su već prisutne ili je njihov dolazak u Crnu Goru najavljen. S toga, kako I gdje će jedan investitor da zadovolji sva 4 zahtjeva pri investiranju koja smo nabrojali ranije?

1. Pričajmo o Tivtu!

© Dream Estates Montenegro / Savills. 2019

Kada smo 2004. godine počeli sa radom, Tivat (zelena strelica na slici gore) je imao najeftinije cijene nekretnina na cijeloj jadranskoj obali. Danas, tivat je grad sa najvećim cijenama nekretnina od Zadra u Hrvatskoj pa sve do najjužnije tačke na crnogorskoj obali, osim Dubrovnika. Zapamtite da iz priče isključujemo Porto Montenegro (PM) I pričamo samo o nekretninama koje se nalaze u uskom radijusu oko njega. PM će nastaviti da se širi I potrošiće na to dodatnih €500 miliona kako bi održao svoj izgled pozornice za ultra bogate ljude.

Kao što možete da vidite sa slike gore, rast cijena nekretnina u Tivtu je uzročno posljedičan razvitku Porto Montenegro projekta. Klijenti koje su prethodno kupovali nekretnine u Budvi, sada se sele u Tivat. Postao je destinacija I mjesto za stotine novih investitora. Vidimo dodatni potencijal ovoga grada kako se Porto Montenegro bude širio.

Potražnja polazi od menadžment sloja Porto Montenegra za najam stanova na duži vremneski period, prvih, lokalnih vlasnika stanova (koji Tivat koji vide kao najbolje mjesto na obali za život tokom cijele godine) I strani vlasnici koji su saglasni sa nama da je ovo najbolje mjesto za investirati imajući u vidu iznos rente koju mogu da naplaćuju I blizinu Porto Montenegra. Trenutno cijena po metro kvadratnom u Tivtu iznosi €2500. U Tivtu je pristuna novogradnja pa su svi građevinski papiri čisti.

Povrat investicije kroz rentu iznosi čak 5% na godišnjem nivou uzimajući u obzir da se rentira stan na duži, kraći vremenski period, u toku sezone ili van nje.

Tivat je prva lokacija za koju garantujemo da je idealna za Vaše investiranje.

Evo šta možete naći na tržištu nekretnina u Tivtu:

Apartman u naselju Seljanovo, Tivat / 1 Spavaća soba / 1 Kupatilo / Ukupna površina: 40m2 / Parking mjesto / Cijena: €90,000 / Link

Moderan apartman u naselju Kavač, Tivat / 2 Spavaće sobe / 2 Kupatila / 30m2 natkrivene terase / Ukupna površina: 120m2 / Bazen / Cijena €275,000 / Link

2. Računajte na Kotor!

Kotorska riva u jutarnjim časovima

Stari grad u Kotoru je destinacija koju tek čeka procvat. Cijena je još uvijek nevjerovatna, iznos rente je najbolji u cijeloj Crnoj Gori (da, stranci žele da budu u samom centru Starog grada) a grad veoma vodi računa o količini buke pri čemu broj restorana sve više I više raste. Ruski investitori su naime zaobišli zaliv kao njihovu destinaciju za investiranje. Zbog toga je ovo još uvijek povoljna opcija za nove investiture. Kotor je 50-70% jeftiniji od Starog grada u Dubrovniku gledajući cijene nekretnina po metru kvadratnom. Međutim, ove godine potražnja za nekretninama u srcu Starog grada je naprosto porasla od strane naših, lokalnih ljudi ali I stranaca jer a) Kotor je jedinsvena destinacija I nikad ne može biti nanovo izgrađena b) govorimo o UNESCO zaštićenom području c) Prosječna cijena od €2000 do €2500 I dalje predstavlja nevjerovatnu cijenu d) Iznos rente se povećava svake godine kako se trajanje sezone produžava. Pored bližeg tivatskog aerodrome (15min vožnje), dubrovački je na svega 2h vožnje kada na granici nije velika gužva. Dubrovački aerodrome se svake godine širi sa planiranim kapacitetom od 4 miliona dolazaka. Dostupan je veliki broj kompanija za rentiranje vozila kao I prostora za parking.

Predviđamo da će cijene nekretnina u Kotoru porasti za više od 30% u narednih 3-4 godine, dok iznos povrata investicija raste već iz godine u godinu.

Trenutni investitori kupuje nekretnine na osnovu budućih očekivanja I potencijala koji ima povrat investicije. Takođe, nisu manje važne ni oblasti I naselja u blizini Kotora, posebno ona koja su na prvoj liniji do mora. To su stare kamene kuće koje su namijenjene za renoviranje I prodajuse po odličnoj cijeni. Naime, naša prodaja nekretnina u Starom gradu Kotor I njegovoj blizini je u poslednjoj godini porasla za 300% – idealan pokazatelj da je ova oblast sada prepoznata kao jedinstvena I odlična za ulaganje.

Ponuda nekretnina u srcu Starog Grada, Kotor:

Apartman u Starom gradu Kotor / 3 Spavaće sobe / 1 Kupatilo / Ukupna površina: 79m2 / Cijena:€140,000 / Link

Apartman sa prelijepim pogledom na more u naselju Risan, Kotorski zaliv / 1 Spavaća soba / 1 Kupatilo / Ukupna površina: 53m2 / Cijena: €104,990 / Link

3. Kumbor – novorođenče crnogorske obale

Ako pogledate cijene nekretnina u Herceg Novom prema grafiku koji je gore prikazan, vidjećete da je ovo oblast sa najnižim cijenama u primorskom dijelu Crne Gore ali I Hrvatske. Vidjeli ste šta se desilo sa cijenama nekretnina u Tivtu I to kao posledica pojave I širenja Porto Montenegra. U Kumboru, blizu Herceg Novoga, izgrađen je novi projekat, Portonovi, sa ulaganjem od €500 miliona do danas a ukupnom predviđenom investicijom od €1.1 milijarde na površini od 24 hektara zemlje. U pitanju je još jedan ekskluzivan rezort gdje se cijene kreću od €500,000 za studio apartman a One&Only vile imaju početnu cijenu od €10 miliona. Marina naselje već nudi širok izbor resotrana I butika a još mnogo ih je najavljeno. Predviđamo da će Portonovi imati isti efekat na područje u kome se nalazi kao što je imao Porto Montenegro na Tivat. Da li možete da vjerujete da trenutno možete da kupite apartman u neposrednoj blizini Portonovog za svega €60,000? Sa ovako jeftinom cijenom, povrat je moguć uz 5% sa šetnjom do prvog One&Only hotela u Evropi I Portonovi rezortom koji je otvoren za sve posjetioce. Cijena nekretnina u blizini Portonovog iznosi €1500 po metro kvadratnom. Neizbiježno je da će vremenom rasti. Posebno se ističe porast rente na duži vremenski period u blizini Portonovog.

Izvanredna ponuda nekretnina u ovoj regiji:

Sunvalley Vila u Kumboru, Herceg Novi / 4 Spavaće sobe / 3 Kupatila / Ukupna površina: 266m2 / Pogled na bokokotorski zaliv / Cijena: €320,000 / Link

To bi bilo to. Uštedite sebi vrijeme I trud. Ovo su gradovi I destinacije u kojima je Vaša investicija sigurna I isplativa a nalaze se izvan luksuznih projekata I rizorta. Kontaktirajte nas na info@dreammontenegro.com ili se najavite na šolju čaja ili kafe u našoj kancelariji koja se nalazi u srcu Starog grada Kotora.


© 2019. Dream Estates Montenegro registrovan kao Montenegro Investment Services doo zadržava sva prava.