December 19, 2019

Intevju: Dream Estates Montenegro

Gost: Vladana Porobić, Menadžerka Prodaje

1.Recite nam nešto više o agenciji Dream Estates Montenegro?  

DEM posluje u CG već 15 godina. Od samog početka poslovanja u CG, mi smo ekskluzivni predstavnici, jednog od vodećih svijetskih brendova kada su u pitanju nekretnine, Savilsa.

Savills je engleski brend I postoji već 150 godina. Poznat je širom Sjeverne I južne Amerike, Azije, Afrike I cijele Evrope. Sa svojih 700 kancelarija I 35hiljada zaposlenih širom svijeta, Savills je brend kome se vjeruje.

Veliko je zadovoljstvo predstavljati takvu kompaniju u Crnoj Gori. Iskustvo I znanje iz oblasti nekretnina, koje smo od njih naučili tokom ovih 15 godina je zasnovano kako na lokalnom tako I na globalnom tržištu. 

Smatramo da je veliki uspjeh za CG da ovako prestižan brend posluje na crnogorskom tržištu nekretnina. 

DEM kao predstavnik Savilsa, posjeduje globalnu ekspertizu i iskustvo, a našim prisustvom na lokalnom i regionalnom nivou daje Vam mogućnost da od nas, direktno, zatražite bilo koji savjet, a tiče se kupovine ili prodaje Vaše nekretnine. Biti dio ovako velike mreže jednog prestižnog međunarodnog brenda ima svoje prednosti, ne samo za nas kao agenciju već I za sve prodavce I kupce na crnogorskom tržištu. S ponosom ističemo da mi možemo dati najbolji savjet, pojedincu, kompaniji ili instituciji da donese najbolju moguću odluku bilo da prodaje, kupuje ili investira na tržištu nekretnina u CG.

Naša kancelarija se nalazi u Starom gradu, kod Fakulteta za turizam i hotelijerstvo i imamo prelijep pogled na katedralu Sv. Tripuna. S ponosom kažemo da je to najljepša kancelarija u Starog gradu u Kotoru i takođe je u vlasništvu firme.

Svoj posao obavljamo sa ogromnom pasijom i uvijek štitimo interese naših klijenata. Ovo su osnovna pravila naše firme i našeg poslovanja.

Naša dugogodišnja reputacija je građena na povjerenju i integritetu. To je ono što uliva povjerenje našim klijentima, poslovnim partnerima, kolegama, prodavcima i investitorima. Naše vrijednosti sumiraju ne samo profesionalno, odgovorno i etičko ponašanje u poslovanju, već smo usmjereni ka razvijanju crnogorskog tržišta nekretnina i podsticanju preduzetničkog duha.

Posebno smo zainteresovani da pomognemo našim sugrađanima koji imaju nekretnine i žele da ih prodaju, lokalnim, regionalnim ili međunarodnim kupcima. Primjetili smo da mnogi lokalni prodavci nemaju dovoljno iskustva kada je riječ o plasiranju nekretnine na tržištu. Možemo reći da postoji neka vrsta nauke kada je riječ o plasiranju nekretnine na tržište i mnogi elementi moraju da se uklope. Prije svega, cijena mora da reflektuje stanje na tržištu ali i ono što mi zovemo sceniranje nekretnine. Drugim riječima kako nekretnina izgleda i doživljaj koji kupac ima kada dođe da pogleda nekretninu.

Sa zadovojstvom nudimo besplatnu uslugu tačne procjene vrijednosti nekretnine, tj. savjetujemo najveću moguću cijenu nekretnine a da ona odgovara uslovima koje diktira tržište. Savjetujemo prodavce kako da ostave najbolji utisak kada potencijalni kupac dođe da pogleda nekretninu, i trudimo se da osiguramo zadovoljstvo prodavca i kupca.

2.Osim prodajom nekretnina, čime se još bavi DEM?

Naše poslovanje je podjeljeno na 3 elementa.

Prije svega, ono što mi nazivamo transakcijom. Proces u kojem spajamo, najćešće, međunarodne kupce, sa prodavcima nekretnina u CG. Imamo prelijepu ponudu nekretnina na našem sajtu, a do kupaca dolazimo kontaktiranjem 700 kancelarija širom svijeta koje upošljavaju 35.000 ljudi.

Dobitnici smo nagrade za najbolji sajt za nekretnine u Evropi u konkurenciji od 30 zemalja. Dakle naš sajt je jedan od najboljih u Evropi i jedan od najboljih u branši. Pored toga, naš dosadašnji uspjeh je u potpunosti baziran na zaposlenima i poslovnim partnerima. Mi prodajemo uslugu, a jedina usluga koju mi nudimo jeste tačna, iskrena i usluga sa integritetom, a sve to zavisi od naših zaposlenih i oni zaista jesu ključ našeg uspjeha.

Drugi element našeg poslovanja je savjetovanjeNe samo da Vas možemo savjetovati i asistirati kako da prodate stan u Starom gradu, kuću na Prčnju ili Dobroti, već savjetujuemo i velike institucionalne ili privatne investitore koje dolaze u CG.

U proteklih 15 godina DEM, u saradnji sa Savilsom je pružio neki vid savjetovanja svim velikim investitorima koji su došli u CG. Kada npr. Pričamo o Porto Montenegru, mi smo kompanija koja je osmislila ime. Tada su investitori razmišljali da projekat nazovu Porto Adriatica. Ali naše kolege iz Savilsa su kroz istraživanje došli do zaključka da je riječ Montenegro mnogo primamljivija za međunarodnu zajednicu i insistirali su da se projekat nazove imenom po kojem ga danas znamo – Porto Montenegro.

Savjetovali smo Lusticu Bay u vezi master plana. Savjetovali smo ih da u master planu, takođe razviju i Centrale projekat kako bi obezbjedili proizvod za lokalno i regionalno stanovništvo i da izgrade mali grad koje će da živi tokom cijele godine.

Sarađivali smo sa Portonovim. Trenutno sarađujemo sa Qatari Diar projektom na Plavim horizontima kroz projekat finaliziranja master plana. Takođe trenutno smo uključeni i u projekat Bigova bay.

3.Kada savjetujete tako velike investitore, čime se vodite?

Naše savjetovanje balansira interese tri glavna stejkholdera u svakom investicionom procesu. Prvi glavni stejkholder je država, region i grad, dakle građani CG. Svaki projekat mora biti održiv, atraktivan i mora da se uklapa u okolinu, da doda vrijednost prostoru.

Drugi stejkholder jeste investitor. Sviđalo se to nama ili ne, investitor ulazi na novo tržište samo kako bi zaradio novac.

Treći stejkholderi su krajnji korisnici projekta. Osoba koja će doći da živi, uči, uživa, radi. Tako da moramo osigurati održivost projekta i da dodaje novu vrijednost državi, ne da joj oduzima.

Takođe, sa oduševljenjem kažemo da smo mi kompanija koja je dovela Ric Karlton Montenegro na Luštici. Pronašli smo zemlju za investitora i hotelskog operatera Ric Karlton i upravljali smo cijelim procesom sve do dobijanja građevinske dozvole. Kada projekat bude gotov i spreman za prodaju, uvrstićemo ga u našu ponudu i nuditi ga međunarodnoj zajednici.

Treći element našeg poslovanja je nešto na šta smo veoma ponosni. Zajedno sa našim partnerima u Podgorici već 9 godina uspješno izdajemo magazin koji se zove The Collection, Montenegro, koji možete pronaći u svim većim hotelima i restoranima, a skoro smo proslavili 25-to izdanje. Ukoliko želite kopiju magazina, slobodno navratite do naše kancelarije u Starom gradu.

Magazin prikazuje ono najbolje šta Cg trenutno ima da ponudi i šta će imati da ponudi u budućnosti. Magazin često koriste poslovni ljudi, političari sve do Premijera države kada putuju u inostranstvo kako bi pokazali ono najbolje iz CG. Ovaj magazin je zaista najbolja vizit karta CG Vašim budućim klijentima.

Magazin pokriva niz kategorija, stil zivljenja, nekretnine, veoma zanimljive članke o dešavanjima na tržištu nekretnina, novitete i prati razvoj investicija u CG.

4.Da li možemo očekivati neke pomake da se tržište nekretnina i poslovanje konačno standardizuje?

Naravno. U toku je inicijativa 40ak agencija za nekretnine, među kojima smo i mi, koje imaju reputaciju, registrovane su, imaju uslove za rad, znanje, integritet da posluju na tržištu nekretnina. Inicijativa podrazumjeva osnivanje organizacije koja će urediti poslovanje na tržištu – nadzorom, obukom i izdavanjem licenci agentima. Svima nama je dosta, uslovno rečeno agencija, koje rade iz auta, koje reklamiraju nekretnine na raznim portalima i često daju loše savjete prodavcima i kupcima. Posebno ističemo strance koji dođu u CG i ovo rade, prodaju svojim sunarodnicima. Niko od njih ne izdaje fakture, ne plaća PDV, ovo je loše kako za tržište nekretnina, generalno reputaciju agencija za nekretnine ali i za imidž cijele države.

Smatramo da će ovo pozitivno uticati na razvoj i uređenje tržišta nekretnina i radujemo što nam se na tržištu pridružuje još jedan renomirani svijetski brend Sotheby. Ovo je definitivno znak I odraz napretka.

5.Možete li nam reći nešto više o tržištu nekretnina u CG?

CG generalno ima zanimljivo tržište nekretnina. Prije svega da pojasnimo dva tipa proizvoda na tržištu kako bi na kraju slušaocima bio jasan odgovor. Prvi nazivamo “Ekskluzivnim” i to su nekretnine u Porto Montenegru, nekretnine na prvoj liniji do mora u Luštici Bay-u, ili vile blizu mora u Boki. Obično se ove luksuzne nekretnine nalaze ispod puta, i kvadrat tih nekretnina se kreće preko 4.000e po m2. Drugi proizvod koji čini tržište su manje ekskluzivne nekretnine koje se obično nalaze iznad puta u Dobroti ili Tivtu i tržišna vrijednost im je manja od 2000e po m2.

Da uporedimo naše tržište sa npr. tržištem u Algarve Portugal koje je veoma aktivno tržište. Ekskluzivan proizvod se mijenja svakih 4 godine. Drugim riječima tržište je stabilno 4 godine, cijena, profil kupca i odakle kupac dolazi.

U CG, Ekskluzivno tržište se mijenja svakih, otprilike 18 mjeseci, što je zaista nevjerovatno. Na tržištu dođe do velike promjene. Novi veliki projekat se pojavi. Kada su Englezi i Irci otišli, došli su Rusi. Kada su Rusi otišli, došli su Turci. Sada kada su Turci otišli, imamo zdravu široku bazu međunarodnih kupaca.

Manje ekskluzivno tržište se mjenja svakih otprilike 6 mjeseci. Normalno je za očekivati da se mijenja svakih 3 godine. Ovo znači da se mijenja profil kupaca, koje su nacionalnosti, platežne moći i slično, što ima veliki odjek kod investitora, jer različiti profili i nacije imaju različite zahtjeve.

Glavni zahtjevi naših kupaca su:

1.Čisti papiri i da je nekretnina legalna i spremna za prodaju;

2.Perspektiva da tokom godina nekretnina dobije na vrijednost

3.Pogled na more, sa lijepom terasom

4.Potencijal za izdavanje, godišnji neto povrat 4% do 6% od vrijednosti nekretnine

Sada kada smo objasnili dva glavna tipa nekretnina na tržištu i potrebe kupaca prelazimo na 5 glavnih regija duž obale koje su dio tržišta nekretnina.

Što se tiče područja južno od Petrovca, te nekretnine ne ispunjavaju zahtjeve naših kupaca, najčešće su to zahtjevi za dobrim potencijalom za izdavanje i rasta vrijednosti nekretnine.

Što se tiče Budve, DA, nekom sasvim odgovara, ali mi smo donjeli stratešku odluku, jer ne možemo biti stručni za svako tržište, da se fokusiramo na Bokokotorski zaliv. Dok u Budvi imamo poslovne partnere sa kojima sarađujemo. Problem sa Budvom, kao što Vaši slušaoci vjerovatno znaju jeste, preizgrađenost i buka. Naši kupci su pretežno srednjih godina, srednja ili viša klasa i Budva im prosto zbog načina života ne odgovara. Oni žele kulturno-istorijska mjesta, kulinarski i pejzažni doživljaj i naravno mir koji nudi Boka.

Ironično je da naši klijenti koji su kupili nekretninu preko nas prije 10 godina, u Budvi, sada je prodaju zbog promjene životnog stila i žele se preseliti u mirne, istorijske lokacije daleko od buke koja je prisutna u Budvi. Očekuje se još više zgrada, a sve će zelene površine u Budvi u budućim godinama nestati prema prostornim planovima. Broj novih stanova sa 3 zvjezdice koji su se pojavili na tržištu posljednjih godina je nevjerovatan, preplavljuju tržište što će uticati na godišnji rast vrijednosti nekretnina. Prihodi od izdavanja su loši jer je ponuda veća od potražnje. Projekt poput nove Mia Budva, ako bude odobren, promijeniće imidž Budve, Ananti je također postavio novi standard – ali zasad vidimo lošu kapitalnu dobit zbog prekomjerne izgrađenosti, a našem tipičnom klijentu nije zanimljiva buka, prekomjerna gradnja i ljetni haos.

Dolazimo do 3 grada u kojima smo mi stručnjaci i gdje Vam možemo asistirati da kupite ili prodate svoju nekretninu. Govorimo naravno o Tivtu, Herceg Novom i Kotoru ili kako ga mi nazivamo zlatnim trouglom.

U narednih 5-7 godina u Boku će biti uloženo 3,5 milijardi eura u odmarališta mješovite namjene (primjer su Porto Montenegro i hotel Regent, Luštica Bay i Chedi Hotel, Ritz Carlton Montenegro, Four Seasons Plavi horizonti, Portonovi i One and Only Hotel). Boka će imati velike koristi od prelaska sa masovnog turizma na integrisana odmarališta za bogate. Mi savjetujemo našim klijentima, ukoliko mogu sebi da priušte, da kupe nekretninu unutar ovih novih odmarališta. Međutim, većina naših klijenti žele da tokom godina njihova nekretnina dobija na vrijednosti te kupuju u neposrednoj blizini ovih odmarališta.

Tivat 

(pogledajte nekretnine u Tivtu)

Kada smo 2004 godine krenuli da poslujemo u CG, Tivat je imao najjeftiniji m2 na cijeloj jadranskoj obali, uključujući i Hrvatski dio obale. Danas Tivat ima najskuplji m2 od Zadra do Ulcinja, osim Dubrovnika. Pričamo o prosječnoj cijeni m2 u Tivtu bez Porto Montenegra. Pričamo o ne ekskluzivnim nekretninama, o manjim i srednjim investicijama u Tivtu, oko PM i često iznad puta.

PM će nastaviti da se širi i najavili su ulaganja od 500mil u narednih 10 god kako bi završili projekat.

Razlog što je Tivat danas ima najskuplji m2 jeste zbog efekta koji mi nazivamo PM efekat. Svjedoci smo da zaposleni u PM kupuju kuće u TV, kako za život tako i za izdavanje. Takođe i naši sugrađani kupuju nekretnine u TV iz istih razloga i Tivat je danas, a nekad je bio Bar, najpoželjniji primorski grad za život tokom cijele godine.

Tivat i dalje ima veoma dobru tržišnu cijenu m2, oko 2.500e. U pitanju su većinom novoizgrađene nekretnine, sa čistim papirima. Kupci vole da dođu u tv i u prosjeku provedu 2 do 4 sedmice, dok ostatak godine izdaju nekretninu. Zbog toga je Tivat 1 od 3 najbolje destinacije za investirati u nekretnine.

Herceg Novi

(Pogledajte nekretnine u Herceg Novom)

Prije nego što pređemo na Kotor, kratko ćemo se osvrnuti na Herceg Novi i Kumbor.

Kada pogledate trenutne cijene m2 u Herceg Novom, možemo reći da je HN sada najjeftinija primorska destinacija u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Ali, mi u DEM predviđamo isti scenario kao i u TV, samo što ćemo ovog puta imati Portonovi efekat. Do sada je Portonovi investirao 500.000 eura, a kada bude završen, investicija će dostiči i 1,5 milijardi. MOramo napomenuti da će ovih 1,5 milijardi eura biti investirano na području od samo 24 hektara, za razliku od Luštica Bay koja na površini od 7000 hektara planira da investira milijardu eura. Možete onda zamisliti kvalitet proizvoda u Portonovom. Cijene u Portonovi se kreću od 500.000 e za studio, dok se cijena One & Only vile kreće od 10mil eura. Nova marina će dodati na kvalitetu usluge novom hotelu One &Only koji se otvara sledeće ljeto, Da dodamo, ovo je prvi One & Only hotel u Evropi. Hotel One & Only je na bliskom istoku poznat kao jedan od najboljih hotela na svijetu, a sledećeg ljeta kao što smo rekli, biće otvoren u HN.

Danas možete kupiti stan za 60.000 eura u neposrednoj blizini Portonovog. Portonovi kao i sva druga odmarališta će biti otvorenog tipa, jer niko ne može da posjeduje obalu osim države, tako da na samo 100m od Portonovog možete da posjedujete nekretninu od 60.000 eura a da živite život kao milioner. Cijena po m2 je oko 1.500 eura a potreba za stanovima za izdavanje je veća od njihove ponude.

Uvjereni smo da će doći do efekta kao i u tivtu, do Portonovi efekta. Zbog toga imamo zainteresovane kupce za stanove sa dobrom cijenom, sa pogledom na more od igala do kamenara.

Kotor

(Pogledajte nekretnine u Starom gradu u Kotoru)

Kotor se zadnjih godina dosta promjenio i to na bolje. Najviše žalbi od naših klijenata smo imali na buku u Starom gradu. Nadležni su to prepoznali i uspješno riješili. Kotor se opet pozicionirao kao mirno srednjovjekovno mjesto za odmor što su editori u Lonley planet prepoznali i izglasali Kotor kao jednu od najatraktivnijih destinacija za posjetiti 2016 godine.

Tržište nekretnina nakon krize i odlaska Engleza i Iraca je utihnulo, jer su nakon njih došli rusi koji su najviše bili zainteresovani za Budvu. Od 2016 i 2017 pojavili su se kupci iz svih krajeva svijeta i danas su nekretnine u Starom gradu opet prepoznate i tražene.

Za razliku od drugih pomenutih gradova, naši kupci izdvajaju Kotor kao nešto posebno u svijetu, neponovljivo. Prepoznaju Stari grad kao mjesto koje će ostati takvo kakvo jeste zauvijek, Niko nikad ispred njih neće igraditi zgradu ili nešto nadograditi. Prepoznaju da će Stari grad u Kotoru, kao mjesto koje je pod UNESCO zaštitom, uvijek ostati takav kakav jeste i to im je veoma primaljivo.

Dakle, potražnja za nekretninama u Starom gradu je u porastu. Prije svega zbog sajtova kao što je AirBnb ili Booking.com. Mnogi turisti žele da odsjednu u srcu starog grada.

Da podsjetimo da su stanovi u Starom gradu u Kotoru 50 do 70% jeftiniji od onih u Starom gradu u Dubrovniku i smatramo da će Kotor tek biti na cijeni.

Ono što nas posebno raduje jeste trend da Kotorani ponovo kupuju u Starom gradu i to od stranaca.

Trenutna cijena m2 u St. gradu je od 2000 do 2500 eura u zavisnosti od stanja nekretnine i naravno lokacije. U ovom trenutku ovo predstavlja dobru tržišnu cjenu.

Predviđamo da će cijena m2 porasti u st. gradu u naredne 3 – 4 godine i u potrazimo smo za nekretninama jer imamo veliku potražnju. Ukoliko slušate i prodajete nekretninu rado ćemo po Vašem pozivu doći i savjetovati Vas koja je najveća cijena po kojoj možete trenutno prodati, a da budete zadovoljni, kako da je pripremite za posjetu kupca i koje sve kanale promocije mi koristimo.

Moramo da naglasimo da smo mi u DEM i Savilsu bili presrećni kada smo čuli da se uvodi moratorijum, ali smatramo da je trebao biti uveden ranije zbog naselja kao što su Dobrota, Sv. Stasije itd.

Sada, kao i većina čekamo usvajanje novog PUP-a. Vjerujemo da će zbog uvođenja moraturijuma i novog plana potražnja biti veća od ponude, što je dobro za tržište i cijene će vremenom rasti.

Dobrota je i dalje atraktivna našim kupcima, konkretno manji jednosobni stanovi ili dvosobni stanovi. Prosječna cijena m2 u Dobroti je oko 2.500 eura. Cijena m2 na potezu od Orahovca do Dobrote je oko 2000 eura i manja.

Cijena m2 na muo je oko 2.200 eura dok je na Prčnju nešto manja.

Ono što je veoma atraktivno našim kupcima su stare kamene kuće (ruine ili renovirane) od veriga do orahovca, placevi.

Perast je priča za sebe. Ako oglasimo nekretninu po realnoj cijeni možemo da je prodamu u roku od 48h.

6.Šta možemo očekivati na tržištu u narednom periodu, koja su vaša predviđanja?

Pomenuli smo da će u Boku biti uloženo 3,5 milijardi eura, a nismo pomenuli da sa nestripljenjem čekamo Hotele u Kotoru, na lokacijama bivšeg Fjorda i Urca. Vjerujemo da će kada oni budu izgrađeni KOtoru ponovo biti udahnut život koji smo, složićete se izgubili.

Predviđamo i da će doći do promjene profila turista na području Boke zbog svih hotela koji su već otvoreni, ili su u procesu izgradnje ili najave. Vjerujemo da će doći turisti koji u prosjeku dnevno potroše kao 20 prosječnih turista sa kruzera.

Pred nama je prilika koja se pruža jednom u životu. Vjerujemo da će Boka postati jedno od najljepših i najunikatnijih mjesta za odmor u Evropi, možda čak i cijelom svijetu. Svi sastojci su tu. Ono šta nam treba jesu hrabre odluke Vlade i lokalnih predstavnika da sačuvaju zaliv i stvore uslove za dolazak novih investicija i realizaciju već najavljenih.

7.Imate li neki savjet za naše slušaoce kako da prodaju svoju nekretninu?

U svakoj prodaji, morate da imate prodavca i kupca. Prodavac koji zaista prodaje i kupca koji zaista kupuje. Ono što mi radimo dobro jeste da dovedemo kupca koji ima budžet da kupi nekretninu u Bokikotorskoj.

Pomenuli smo zahtjeve kupaca. Cijena je uvjek najvažniji faktor. Da biste prodali nekretninu morate imati realnu cijenu na današnjem tržištu, a ne da stavljate cijenu koja će možda jednog dana biti tržišna.

Zatim, morate pripremiti nekretninu za prodaju. Šta to podrazumjeva. Da su Vam papiri čisti, Da je nekretnina legalna, statički vsta, da joj ne prijeti obrušavanje. Razumijemo i poštujemo situacije kada vlasnici žive u toj nekretnini, ali moraju da shvate i da je prodaju. Treba je okrečiti, izbaciti višak namješta (prodajete prostor ,a ne namještaj), treba osigurati lijep i lak pristup nekretnini, da vam dom prijatno miriše, poslužite klijenta pićem, neka se osjeća dobrodošlim u Vaš dom, jer oni kupuju od Vas a ne od nas. Moraju igraditi odnos i sa Vama.

Postoje dva načina kako da prodajete nekretninu. Sami ili da angažujete agenciju za nekretnine. Prednosti ukoliko angažujete DEM su, globalni domet preko naših partnera iz Savilsa i putem našeg sajta. Svjetski kontakti i savjetovanje u svim koracima prilikom pripreme nekretnine za prodaju. Mi ćemo za Vas voditi svu komunikaciju sa kupcem i osigurati da je i on zakonski zaštićen, organizovaćemo uplatu, ugovore. Vaše je samo da se pojavite sa Vašim papirima i potpišete. Takođe savjetujemo i Vama da uvijek angažujete advokata kada prodajete.

Za 15 godina poslovanja DEM-a i stotine realizovanih prodaja zaista smo stekli mnogo iskustva i znanja, rado ćemo ga podjelimo sa Vama, i to besplatno.

© 2019. Dream Estates Montenegro registered as Montenegro Investment Services doo. All Rights Reserved.