August 5, 2020

1. Recite nam nešto više o poslovanju na tržištu nekretnina u Crnoj Gori.

Od 2004 godine poslujemo na crnogorskom tržištu nekretnina. Naš početak rada i niz godina poslovanja je bio većinom fokusiran na pružanje usluga stranim državljanima koji žele da investiraju i kupe nekretninu u Crnoj Gori. Do sada smo realizirali stotine kupoprodaja pružajući usluge inostranim kupcima iz Engleske, Irske, Rusije, Skandinavije, i svim onim koji su se zaljubili u Crnu Goru na prvi pogled. DREAM ESTATES MONTENEGRO je eksluzivni partner Savills iz Velike Britanije, kompanije koja je svrstana u TOP 4 kompanije na svijetu za obavljanje poslova iz oblasti nekretnina. Savills je listiran na londonskoj berzi, imaju 700 kancelarija širom svijeta i preko 30,000 zaposlenih.

Činjenica da smo predstavnici Savills-a i njihov eksluzivni partner za Crnu Goru je našim klijenti dovoljna za povjerenje i odluku da izaberu našu agenciju.

Savills gradi svoj brend više od 150 godina, i simbol je povjerenja i kvalitetne usluge na međunarodnom tržištu nekretnina.

Činjenica da smo predstavnici Savills-a i njihov eksluzivni partner za Crnu Goru je našim klijenti dovoljna za povjerenje i odluku da izaberu našu agenciju.

Savills gradi svoj brend više od 150 godina, i simbol je povjerenja i kvalitetne usluge na međunarodnom tržištu nekretnina.

2. Zbog čega ste se odlučili da osnujete brend okrenut lokalnom tržištu?

Prvi korak stranog državljanina koji kupuje nekretninu u Crnoj Gori jeste odabir agencije sa kojom će da sarađuje, i to se dešava u 100% slučajeva. U Evropi se 95% kupoprodaja realizira uz pomoć agenta prodaje. Međutim, uočili smo da lokalni ljudi iz Crne Gore i oni koji dolaze iz regiona ne koriste dovoljno usluge usluge agencije za nekretnine. Zbog čega?

Tokom proteklih godina, svojim neprofesionalnim ponašanjem određene agencije su stvorile loš imiđ i nepovjerenje u agencije za nekretnine, i to je ono što je uticalo na odluku određenog broja kupaca, sa ovih prostora, da potragu za svojom nekretninom sami sprovedu i kupuju direktno od prodavaca, misleći da je to bolji i finansijski isplativiji način.

Međutim, znamo da uz pravu agenciju, kupac štedi svoje vrijeme i novac. Agent prodaje je osoba koja poznaje tržište nekretnina, poznaje kretanja cijena i upoznat je s tržišnim tj. cijenama po kojim se kupoprodaje realiziraju. Koristeći usluge agencije s iskustvom investitor/kupac će biti u poziciji da kupi nekretninu po povoljnijoj cijenama, nego što bi to obavio samostalno. Iskusan agent nekretnine, koji poznaje tržište, štedi vaše vrijeme i vaš novac, obučen je da proces sprovede i isprati od početka do kraja.

Naša agencija ne naplaćuje proviziju kupcima. Želimo da promijenimo percepciju kupca i dokažemo da korišćenje usluga agencije za nekretnine treba da bude norma a ne izuzetak.

Uvidjeli smo da na tržištu nekretnina u Crnoj Gori postoji potreba lokalnih kupaca za agencijom koja bi bila vaš prvi i pravi izbor, agencija koja ima međunarodno iskustvo i posluje rame uz rame sa svjetskim brendom, agencija koja ima širok izbor nekretnina po cijenama koje odgovaraju svačijem budžetu.

Zbog toga smo se odlučili da osnujemo brend koji će pružati usluge lokalnom kupcu, kao i kupcima iz Regiona i nazvali smo ga Doma Nekretnine.

3. Na šta će se fokusirati lokalni brend?

Doma Nekretnine će poslovati na tržištu Crne Gore s ciljem pružanja kvalitetne usluge domaćim klijentima uz naše iskustvo koje smo stekli pružajući usluge posredovanja stranim klijentima.

Naš tim se trudi da poveća ponudu nekretnina svakoga dana kako bi uvijek imali šta da ponude klijentima i na taj način uštede vrijeme koje se često izgubi u potrazi. Želimo da se posvetimo klijentu, njegovim željama i potrebama, i poklonimo pažnju kao da i mi sami investiramo. Cilj nam je da odaberemo i ponudimo nekretnine koje će zadovoljiti potrebe, želje i koje će odgovarati buđetu kojim klijent raspolaže. Svojim iskustvom, poznavanjem tržišta možemo savjetovati i usmjeriti klijenta u pravom smjeru. Cilja nam je da klijent bude zadovoljan s svojim konačnim izborom i da ostane naš klijent, da mu naša Agencija budu jedini izbor za sve buduće transakcije.

Doma agencija u ponudi ima najviše nekretnina iz KotoraTivtaHerceg Novog i Budve

4. Da li imate različit pristup u poslovanju sa strancima i lokalnim klijentima?

Pristup Agencije je isti. Cilja nam je pružiti vrhunsku uslugu. Za nas je svaki klijent isto važan, bio strani ili lokalni. Naša prednost, kao Agencije, je da smo naša iskustva stekli na međunarodnom tržištu, pružanjem usluga inostranim klijentima i “ispekli zanat”!

5. Kakvom se poslovanju nadate u okviru Doma agencije?

Nadamo se da će ostale agencije za nekretnine pratiti naš radi i truditi se da svoje poslovanje takođe usmjere u pravcu pružanja usluga koja naši lokalni kupci zaista zaslužuju. Želim da nam se naši lokalni kupci obrate s povjerenjem, da osjećaju da su pronašli pravog partnera koji će im svojim savjetovanjem i iskustvom pomoći da kupe željenu nekretninu.

Iskren, pouzdan i vrijedan partner za nekretnine ne bi trebao da bude rijetkost na tržištu, već standard. Naše poslovanje kroz Dream Estates Montenegro je dokaz naše posvećenosti. Vodimo posao u Crnoj Gori već više od 15 godina, i svjesni smo da je naš lokalni kupac ostao zapostavljen.

Uvjereni smo da će svaki klijent koji prođe kroz vrata naše kancelarije biti više nego zadovoljan našim stručnim timom i da će osjetiti da je došao na pravo mjesto.

6. Sa kojim se preprekama najčešće susrećete u poslovanju?

Iskreno, najveća prepreka koja postoji na tržištu jesu agencije ili pojedinci, koje zapravo nisu registrovane firme, koji rade “na crno”, koji obavljaju poslove bez poslovnog prostora, od kuće, iz auta, bez plaćanja poreza, a koji se na web stranicama predstavljaju kao registrovane firme, s dugogodišnjim iskustvom.

Ovo je najveći problem koji postoji na tržištu agencija za nekretnine.

Novo-osnovano Udruženje agencija za nekretnine ima za cilj da riješi ove i druge nejasnoće time što agencijama koje nisu registrovane i koje ne ispunjaju potrebne uslove neće biti dio Udruženja.

7. Šta biste savjetovali i koju biste poruku poslali prodavcima I kupcima nekretnina u Crnoj Gori?

Kvalitetna nekretnina, ponuđena po tržišnoj cijeni je uvijek u potražnji i uvijek će biti.

Ako ste se odlučili prodati nekretninu potrebno je, prvenstveno, da sva vlasnička dokumentaciju bude dostupna i ispravna. Prodavac je potrebno da napravi male prepravke, koje ne koštaju puno, a znače kod prezentovanja nekretnine potencijalnom kupcu. Svakog našeg prodavca ćemo uputiti i savjetovati kako pripremiti nekretninu za prodaju.

Kupcima bismo poručili jednostavnu poruku – dođite, posjetite nas u našoj predivnog kancelariji u Starom Gradu Kotoru, susretnite se s našim mladim timom i osjetićete da ste na pravom mjestu i u pravim rukama. Obratite nam se s povjerenjem, sigurni smo da ćemo ispuniti sva Vaša očekivanja. Naš cilj je prije svega zadovoljan klijent. Uz Vas smo od početka potrage do konačne realizacije kupoprodaje i upisa vlasništva.

Doma Nekretnine.